Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2009 16:45 - Нестандартно интервю с Йоана Буковска и Николай Логофетов
Автор: sofiya1 Категория: Бизнес   
Прочетен: 4345 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.11.2009 16:48


Рубрика: ВИП разговори

 

 

 

Те са двама изявени професионалисти: единият е човек на изкуството, другият -  човек от финансовия бизнес.

Единият не се интересува ежедневно от финанси, но животът е материален и той иска да повишава  финансовата си култура.

Другият може да му обясни на достъпен език как да управлява парите си.

Във «ВИП разговори» те се срещат защото единият с удоволствие ще пита как може парите да му носят повече пари, а другият с удоволствие ще го консултира.

После ролите ще се сменят: финансистът ще задава въпроси за съвременна култура и изкуство, а другият има какво да му разкаже.

 

 

 imageimage




 

При избора на застраховател човек трябва да провери историята, традициите и финансовата му сигурност

 

За какво си говорят днес актрисата Йоана Буковска и

финансистът Николай Логофетов

 

Г-н Логофетов, вие сте изпълнителен директор на «Граве България» ЗАД. Като драматична актриса аз съм подложена на непрекъснат риск от контузии на сцената в театъра.  Доколкото ми е известно нашата трупа в Театър Българска Армия има групова застраховка „Злополука” , но все пак, има ли подходяща индивидуална животозастраховка за артисти и каква е тя?

 

- Необходимостта от застраховки е очевидна защото навсякъде се крият рискове от произшествия, злополуки и заболявания. Застраховката е инвестиция. Тя е универсален продукт и не касае само артистите.

 

- Като актриса аз много пътувам из страната на турнета, а “войната по пътищата” е зловеща. Друга грозяща ни опасност са сценичните произшествия. Имахме такъв случай с двама наши колеги  актьори от Народния театър “Иван Вазов”, които паднаха от 4-метров недобре монтиран декор направо върху желязна конструкция и пострадаха сериозно.

 

- Със сигурност и на сцената е опасно. Спомням си, че на турнето на Мадона, преди идването й в България, имаше смъртен случай на един от нейните монтажници. Затова в театъра се прави застраховката “Злополука”, която е групова и би покрила подобни инциденти.

Доста по-добра или допълваща алтернатива обаче е застраховката “Живот”, която е от смесен тип и представлява инвестицията, за която обясних. Освен  чисто рискови застраховки “Злополука” има смесени застраховки “Живот”, които са спестяване, натрупано през годините. Те се правят по желание на застрахования за определен срок от време и се съобразяват с възрастта на човека и с реалния срок, през който той има трудови доходи. В края на периода натрупаната сума може да му послужи като пенсия или допълнителен доход. Ако човек е на 30 години би било добре да си направи застраховка за 25 годишен срок, т.е. за времето през което ще бъде трудово активен. Така тя ще даде по-висока доходност  освен по-дългия срок на спестяване. Друго предимство е, че при еднаква вноска застрахователната сума или защитата за човек при по-дълъг срок ще бъде значително по-висока. Ако вноската е 1000 евро за 10 години – застрахователната сума е 10 000 евро. При неблагоприятно събитие на втората, третата година, покритието е 10 000 евро, независимо колко сте платили до момента. Ако вноската ви е 1000 евро за 25 години, тогава застрахователната сума ще бъде около 25 000 евро, които ще се получат при евентуално неблагоприятно събитие през време на срока на застраховата.

Освен това през годините, в които тече застраховката могат да се включват и допълнителни пакети, които се предлагат от застрахователната компания.

 

- А как да се ориентирам при избора на застраховател – само цената на продуктите ли е важна?

 

- Критериите, според мен, са доколко стабилна и надеждна е застрахователната компания, след като става дума за дългосрочна инвестиция. Цената на застраховката е на едно от последните места в преценката, тъй като поради конкуренцията и фактът, че повечето компании са международни, техните продукти са сходни и изравнени като параметри и цена. Разликите са обикновенно в порядъка на няколко стотин лева и то се усеща в края на периода.

Добре би било преди избора на застраховател човек да провери историята, традициите и финансовата му сигурност. Един от възможните източници са уеб-страниците на компаниите в Интернет – било в държавата където е компанията-майка, било в седалищата им в България. Друг източник е надзорният орган – Комисията за финансов надзор, като застрахователният надзор е включен към нея. Могат да се видят справките, отчетите на всяка животозастрахователна компания в електронната страница на споменатата комисия. Все пак тази информация не е съвсем достъпна за масовия потребител на застрахователни услуги. Изборът в повечето случаи е емоционален и е плод на контакта между консултанта, предлагащ застраховки и клиента.

Конкретно за компанията, която управлявам в България,  «Граве България» ЗАД , която не е от големите, мога да кажа, че не е изложена на рисовете от финансовата криза, защото не се листва на борсата, няма чужди собственици, няма дялове, които да се преотстъпват на стратегически играчи. Инвестирането е доста консервативно. Това е друг важен критерий при избора на застраховател – инвестиционната стратегия. Не на последно място е и качеството на предлаганите от компаниите продукти като съвкупност от покрития.

 

- Какви нови застраховки има в България, които могат да компенсират разходите в случай че попадна в болница за скъпоструваща операция, за лекарства и възстановяване или в случай, че изляза  временно от строя и не мога да играя, боледувам по-дълго и нямам доходи?

 

- Има различни допълнителни покрития към основната застраховка “Живот”. Допълнително покритие е инвалидност вследствие на злополука. При инвалидност над 50%, човекът може да бъде освободен от вноски до края на срока на застраховката му, независимо че произшествието е още на третата година, а застраховката е за 25 години. При изтичане на срока й той ще получи цялата натрупана сума за периода. Друго покритие е да се изплати конкретен процент от неговата инвалидност. При 30% инвалидност и застрахователна сума 20 000 евро, застрахователят ще му изплати  обезщетение от 6 000 евро. Ако същият човек има тези две допълнителни покрития към основната застраховка и 60% инвалидност, той ще получи обезщетение от 12 000 евро и ще бъде освободен от плащане на вноски, а при изтичане на срока ще има и цялата сума от 20 000 евро по застраховката “Живот”. Има и застраховка, която изплаща дневни пари за болничен престой вследствие на злополука или заболяване. Покриват се разходите за болничния престой на застрахования. Има още едно покритие за операция вследствие на заболяване или злополука. Така се получава определен процент от застрахователната сума за съпоструващата операция, а също така и част от нея за болничния му престой в медицинско заведение. При тази операция ако човекът остане траен инвалид, той ще получи и обезщетение за тази своя инвалидност.

 

- А при по-тежките заболявания като рак, инфаркт, инсулт има ли обезщетения?

 

- Да, има и такъв специализиран продукт, който освен спестовната застраховка предлага и защита срещу 9 тежки болести, най-често срещани у нас – инфаркти, инсулти, рак, трансплантация на орган, бъбречна трансплантация, ослепяване, коронарен байпас и др. Това покритие е валидно още в момента на диагностициране на болеста. Обезщетението има за цел да послужи за по-доброто лечение, по-скъпи медикаменти, по-добро медицинско заведение, дори лечение в чужбина. При фатален край натрупаната застрахователна сума се изплаща на посочените в застраховката лица, а при доживяване се изплаща цялата натрупана застрахователна сума на застрахования. При евентуална смърт от злополука на наследниците се изплаща двойния размер на застрахователната сума. Към тази програма могат да се добавят и допълнителните покрития, за които вече обясних – освобождаване от вноски и трайна инвалидност.

 

- При какъв вид застраховки заплатените вноски не само не се губят, но и практически представляват сигурна инвестиция с определена печалба?

- По-модерните продукти през последните 10 години се наложиха и в Източна Европа. Това са застраховките, свързани с инвестиционен фонд. Клиентът сам избира в какъв тип фондове да бъдат инвестирани неговите средства – нискорискови, среднорискови и високорискови. Първият тип носят доста по-малка доходност но са по-сигурни. Среднорисковите са микс от добра доходност, която обаче не е напълно гарантирана, а високорисковите носят добра печалба но излагат клиентите на по-голям риск от загуби.

Но кой ги купува особено днес във време на финансова криза?

- През последната година и половина има сериозен спад в купуването на подобни продукти, тъй като фондовите пазари се сринаха с между 50%-80% в немалка степен от случаите. Въпреки това този продукт не е губещ защото средната продължителност на застраховките е от 15 до25 години. Известно е, че на фондовите пазари има цикличност и на всеки 3-5 години има сериозни скокове и спадове..., развитието дори да е вълнообразно, все пак е възходяща линия и средната доходност от подобен продукт е положителна. Ако за 20 години застрахованият е внасял по 1000 евро годишно, в края на периода при всяко положение ще спечели повече от 20 000 евро. Продуктът, който лично нашата компания предлага е единствения на пазара с подобна опция: клиентът през последните 3 години от застраховката си има право да я прекрати без да претърпи никакви санкции и последствия. Това ще му даде най-добра възможност да прецени в кой момент да прекрати застраховката. Ако тя изтича през 2009 г., но той е прозорлив финансист и реши да я прекрати през март 2008 г., тогава би спечелил доста повече отколкото през тази година, когато би загубил повече от половината от натрупаните си средства.

От друга страна, смятам, че именно днес е подходящия момент да се стартира с подобен продукт защото повечето фондови пазари са на дъното, а в света вече се забелязват първите индикации за подобрение. Големите икономики тръгват нагоре още през първото тримесечие на следващата година.

- Гарантират ли инвестиционните застраховки някаква постоянна доходност?

- При застраховките с инвестиционен фонд не може да се предвиди какъв би бил доходът в края на периода. При останалите единствено е гарантирана застрахователната сума, а доходноста е очаквана и поради дългия срок на застраховките (  7, 8, 10 до 20 години, например)  тя е само прогнозируема. Базира се на очакванията и анализите на пазара, както и на историята на компанията. В момента в световен мащаб тенденцията е към леко понижаване на очакваните доходности. Между 1990 г. и 2000 г. постигнатите доходности от компаниите са били средно 6.5%, от 2000 г. до 2010 г. тя пада до 5.75% годишно, а през следващото десетилетие ще падне средно до 5 на сто.

- Интересувам се дали при застраховките “Живот” договорът може да се прекрати преди изтичането на срока й, след колко години това е възможно и какви са санкциите, можеш ли да си възвърнеш вложените до момента средства или се удържа някаква наказателна сума?

- В животозастраховането има съответни принципи защото става дума за дългосрочна инвестиция. Застрахователната компания инвестира средствата на застрахованите дългосрочно защото има ангажимента да им осигури застрахователната сума. Компанията носи значителен риск защото при неблагоприятно събитие още през втората година от застраховката тя изплаща 20-пъти по-голям размер от внесените средства на пострадалия застрахован. Инвестирането на средствата на застрахованите е за срок от най-малко 10 години  ( 15 или 20 години) в дългосрочни финансови инструменти – държавни ценни книжа, облигации, зункове. Тези инвестиции дават гарантирана доходност за определен период от време. По тази причина предсрочното прекратяване на договора води до определени санкции защото се нарушава дългосрочността на инвестицията. Клиентът ще претърпи тези санкции но само при условие, че пожелае да прекрати договора си след втората година. Прекратяването през първите две години от срока на застраховката е неразумно защото той ще загуби напълно внесените от него средства. Става дума за законово изискване, а не на някоя конкретна застрахователна компания. След третата година загубата на застрахования при прекратяване на договора ще бъде по-малка в зависимост от продължителността на направените вноски. След изтичане на три-четвърти от срока на застраховката предсрочното прекратяване (т.нар “откуп на застраховката”) ще възвърне внесената сума и дори може да доведе и до малка доходност, в зависимост от продължителността на полицата.

- Има ли механизъм за проверка и диалог между застрахованите и застрахователя по отношение на натрупаните суми в течение на срока на застраховката?

- Във всяка полица има таблица със съответното развитие на застраховката по години. При гарантирана застрахователна сума съществуват и гарантирани откупни стойности през всяка една година. На промяна подлежи само допълнителната стойност (доходност), която се начислява към откупната стойност.

- Не е тайна, че българите са с доста по-ниски доходи от останалите европейци. В такъв случай смятате ли, че държавата ще подкрепи вашите продукти като увеличи данъчните преференции за хората, които имат животозастраховки?

 - По-скоро – не. В момента преференцията е до 10 на сто от облагаемите доходи за година. Ако например годишните доходи на един човек са 10 000 лв., той има право да ползва до 10 на сто от тях, т.е. до 1 000 лв., които да инвестира в застраховка “Живот”. Така той ще дължи данък върху 9 000 лв. Реалната разлика ще бъде със 100 лв. защото при плосък данък данъчната тежест е 10 на сто. При срок на застраховката от 20 години, човекът ще си спести 2 000 лв. Когато изтече срокът на застраховката клиентът няма да дължи данък върху застрахователната сума, но ще дължи данък върху натрупаната доходност. Именно тази данъчна тежест застрахователите искат да отпадне в полза на застрахованите, но безрезултатно.

 

Проблемите в киното могат да се решат с истински меценати, които влагат собствени средства

 

 

А какво Николай Логофетов  попита Йоана Буковска

 

- Научих, че през месец септември т.г. сте взели наградата за главна женска роля на 12-тия Международен филмов фестивал в Бердянск, Украйна. Разкажете нещо за този фестивал и този приз, колко филми участваха и от кои държави?

 

- Независимо от ниските доходи в сферата на културата оцеляването на артистите “на инат” започна да носи добро име на държавата именно в тази сфера. В актьорското майсторство не е печелена международна награда зад граница повече от 25 години. Тази година Захари Бахаров за филма “Дзифт” взе награда за главна мъжка роля в Сеул, а аз за главна женска роля в Бердянск за филма “Моето мъничко нищо”. Това е кинофестивал с 12 годишна традиция. Участвали са 21 филми от 18 страни, в т.ч. Америка, Италия, Русия. Става дума за киностудии с големи мащаби, които никога не са изпадали в кризата, която след 1990 г. сполетя нашето филмопроизводство. На фестивала в Бердянск е присъдена награда за главна женска роля на моята героиня и за главна мъжка роля на актьор в испански филм, това са единствените чуждестранни продукции с награди.

 

- Какъв филм е награденият “Моето мъничко нищо”, кога излезе на екран у нас и защо не е достатъчно популяризиран?

 

- Филмът излезе преди две години и беше на екран само 3 седмици, в най-слабо посещаваните часове, без абсолютно никаква реклама. Режисьор е Дочо Боджаков, сценарист небезизвестният автор на “Една жена на 33”, “Всичко е любов” – Боян Папазов. Това е силен филм, който за съжаление нямаше достатъчно добър PR, нещо от което страда цялото българско кино в момента. Проблемът е в продуцента и в разпространението. Обикновено парите за реклама се присвояват и от това губят българските филми. Успехът на филма “Дзифт”  се дължи на солидни инвестиции, бяха вложени много пари за реклама, за изпращането му да участва на фестивали, а и в България се радваше на пълни киносалони.

Що се отнася до наградата ми тя е получена от продуцента на филма, който е бил на фестивала в Украйна почти инкогнито. А същият филм има награди и от Московския кинофестивал, златен приз от Евразийския кинофестивал , един фестивал за Европа и Азия, в който участват над 250 продукции. Но екипът от актьори научава последен за това. За съжаление в момента всичко е в ръцете на изпълнителния продуцент, а той оперира с държавни пари и няма голям интерес да менажира продукта. Проблемите в киното могат да се решат когато се намерят истински меценати, които да вложат собствени средства в кинопроизводство.

 

 

- Как се реализира днес една българска актриса в киното при  кризата в българското кинопроизводство, имате ли предложения за участия в чужди продукции?

 

- Невъзможно е да се реализираш в чужбина като актьор, ако искаш това да е основната ти професия. Практиката за актьора е много важна и излизането от професията дори за две години може да е фатално. Да играеш е аналогично на това да свириш на даден вид инструмент. Само че при нас тялото, психиката, емоцията изпълняват ролята на инструмента. Ако не се упражняваш – губиш техника.

Чуждите продукции идват тук и можеш да се надяваш да се явиш на кастинг, да те изберат за участие във филм, да те забележат на екрана. Единственият български актьор, направил пробив в това отношение е Христо Шопов, който стигна до Мел Гибсън и филма “Страстите Христови”.

 

-Театър или кино, какви са вашите лични предпочитания?

 

- Киното е моят начин на игра, разбирам го и се чувствам перфектно на екрана. През 2006 г. се снимах в четири филма и честно казано не съм се чувствала по-щастлива през живота си. Участвах в “Шивачки”, “Моето мъничко нищо”, “Малки разговори” и играх главна роля в един френски филм.Две главни роли в тези четири филма -наистина това беше мой личен успех, който рядко се случва през последните 20 години. Но вече три години – нищо.

 

- Къде е по-трудно да се играе – на сцената или в живота?

 

- Определено животът е най-трудната игра. Аз лично не играя за разлика от някои колеги, които си слагат маски за да се предпазят. Артистите са много емоционални хора и когато имат изградена маска могат да   запазят дистанция или да се скрият. За мен това е доста изморително, а и  смятам, че лесно можеш да изгубиш себе си по пътя. В момента играя едновременно в седем постановки, в седем различни образи. Най-трудно е обаче да играеш себе си.

 

 

Нестандартно интервю на ИЛЕАНА СТОЯНОВА
публикувано в бр.21 на в. "Застраховател прес"

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sofiya1
Категория: Бизнес
Прочетен: 23426
Постинги: 2
Коментари: 2
Гласове: 21
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол